Har du tänkt på att musikvideor är som en slags kortfilmer? Många av dem har en handling på samma sätt som en film. Precis som med kortfilmer gäller det att fånga tittaren snabbt, då videorna oftast bara är några minuter långa. Det är alltså en konst i sig att skapa en musikvideo som håller måttet! En av våra mest kända musikvideoregissörer här i Sverige är Jonas Åkerlund. Åkerlund är född i Stockholm och är filmregissör och filmtekniker i grunden. Han är dock allra mest känd just för sina musikvideor till en mängd stora artister och band. Här får du tre tips på musikvideor som Jonas Åkerlund har regisserat och som du inte får missa:

– Christina Aguilera – Beautiful. Minns du denna hit? Musikvideon till låten är, precis som själva låten, gripande och aktuell. I låten uppmanas du att känna dig vacker. Sekvenser av Christina Aguilera blandas med sekvenser av olika människor som på ett eller annat sätt inte känner sig vackra. Det här är ett bra exempel på en musikvideo med en handling som följer låtens tema perfekt.

– Madonna – Ray of Light. Denna musikvideo är inte helt lik en films dramaturgi, men bör ses av alla som gillar film och filmande. Elegant video och modern för sin tid, även om den inte känns lika aktuell idag.

– Coldplay – Magic. Mycket snygg musikvideo i svartvitt, och som påminner mycket om äldre filmatiseringstekniker. Videon är till och med upplagd som en film med skådespelarlista och ”filmtitel” och den har en intressant filmteknik. Jonas Åkerlund har lyckats bra internationellt. Förutom ovanstående har han skapat videor åt storheter som Lady GaGa, Britney Spears och Beyoncé samt äldre stjärnor och band som U2 och Rolling Stones.

(Visited 146 times, 1 visits today)